Hårdrockare

KBR, 2019-06-07

Medan jag försökte anamma de fulla hårdrockarnas vinglande gångstil för att förenas i en undvikande vingeldans och därmed slippa få dem inramlandes i mig, funderade jag på hårdrockarna och vilka de är. De dricker öl. De gillar hårdrock. De är extrema och alternativa. Precis som alla andra extrema och alternativa besökare på Sweden Rock Festival.

Så många subkulturer det finns där en stor del av grejen är att skita i samhället, föräldrarna och alla andra som säger hur man ska vara och bara köra sin egen stil. Och så många som sväljer detta med hull och hår utan att märka att de bara gått med i en trevlig gemenskap de kan identifiera sig med och följa till punkt och pricka. Sedan stängs plötsligt alla dörrar till nya intryck. Nyfikenheten som en gång fick hårdrockaren att upptäcka sin favoritstil är nu helt borta, och det pratas om vad som är "äkta" hårdrock och hur alla gamla band är bättre än nykomlingarna. Inga andra stilar än hårdrock tolereras. Inte heller några nya varianter på stilen eller några fler instrument utöver elgitarr, trummor och bas. Att experimentlusta och nyfikenhet förmodligen gjorde att den första hårdrockslåten ens skapades är inget som hårdrockaren tänker på. Nämner man det kanske hen inte ens förstår premissen.

Att totalt låsa in sig på en enda genre förlorar man nog mest själv på. Och det är förvånande hur en person kan spendera så mycket tid på att lyssna på, prata om och tänka på musik utan att förstå vad musik är. För vad är hårdrock? Det är musik med distad elgitarr och en viss image. Den kan vara svängig, tung, hård eller lugn, och uttrycka känslor som ilska, hat, glädje, kärlek, kåthet och allt däremellan. Så länge det är distade elgitarrer är hårdrockaren nöjd, då sound och image är det som definierar musikstilen. Men tänker man längre än så inser man att AC/DC:s låtar har många likheter med 50-talsrock, att Amon Amarth:s låtstrukturer påminner om popmusikens enkla struktur, att Pantera med sin rytm och attytid är närmare hiphop än man tror, och att 90-talets svenska metal har mer influenser från uråldrig folkmusik än från 70-talshårdrock. Musik är så mycket mer än det man hör och ser vid en första anblick, men så långt orkar inte hårdrockarna på Sweden Rock tänka. Den tanklösheten kanske förklarar varför de tror att öl är den bästa drogen att ta vid musikkonsumtion. Tips: om du inte ens kan stå upp kan det bli svårt att headbanga till musiken.