Vem som helst kan vara Kiss & Bajs Records

Maniac Mac, 2018-06-20

Vem som helst kan vara Kiss & Bajs Records. Ta fram ditt leende, spela in en låt och säg att du är Kiss & Bajs Records så är du det. Lyssna på musiken, sprid den vidare, sampla, remixa, hävda upphovsrätt, allt. Musiklivet på nätet kan nämligen komma att bli annorlunda från och med snart, om EU får sin vilja igenom. De kommer eventuellt införa en lag som gör det svårare att just sampla, remixa och använda andras låtar i sina egna verk, något slags trams om att skydda upphovsrätten.

I praktiken innebär den nya lagen att stora tjänster som Twitter, Facebook och Instagram måste installera filter som blockerar uppladdning av innehåll som inte är ditt eget. Du kommer inte kunna ladda upp en meme om inte du själv gjort ursprungsbilden, och om filtrena inte är tillräckligt bra kanske de av misstag även filtrerar bort dina egna skapelser för att de inte fattar att det är du. I så fall måste man hävda sin oskuld och få rätten på sin sida innan man får lägga upp materialet på riktigt. Det är som ett otroligt omständigt motsatt polissamhälle, där man måste fråga polisen innan man gör något, istället för utgångspunkten att man gör vad man vill och gör man fel så tar polisen hand om det. Allt kommer gå igenom dessa filter och det är ett omständigt och idiotiskt sätt att ta sig an ett problem som knappt finns.

Hela lagen kretsar kring upphovsrätt, som inte är något man ansöker om utan som automatiskt uppstår när man har skapat något. Om jag förstått det rätt så har jag automatiskt upphovsrätt för varje litet foto jag tar och att filtrena kommer stoppa andra människors eventuella spridning av bilderna, även om jag uttalat ger dem tillåtelse. Så att lägga ut sina verk med en fri licens verkar inte vara ett sätt att komma runt det hela och underlätta för remixare och samplare där ute, om upphovsrätten ändå finns för allt man skapar, oavsett om man vill det eller ej. Idé! Vad händer om alla i hela världen har upphovsrätt på mina låtar? Vad händer om jag säger att Kiss & Bajs Records är ett konstnärskollektiv vars medlemmar är alla människor (plus apan Harambe's lik) i hela världen? Då borde alla i hela världen också ha upphovsrätt på allt jag skapar som Kiss & Bajs Records, och därmed inte behöva blockeras av glädjedödande internetfilter. Med det sagt, välkommen till Kiss & Bajs Records, världens största band. (ingen kommer på våra konserter för alla är med i bandet)

Det ryska konstnärskollektivet och punkbandet Pussy Riot har inspirerat mig mycket ända sedan jag upptäckte dem för en dag sedan. 100% babes, sagt med den positivaste andemening man kan tänka sig. 45-åriga mammor som påstår sig ha "skinn på näsan" för att de gråtit några gånger kan gå och lägga sig, det här är definitionen av skinn på näsan, kött på benen och vett innanför pannan. Om du missat det så satt tre av medlemmarna i fängelse några år pga en kontroversiell spontankonsert i en rysk kyrka. De är ute sedan 2014 men fortsätter som ingenting. Det de gör är inte så sjukt egentligen men rysk polis och annat löst fnask har uppenbarligen väldigt låga krav för att ta till piskan. Pussy Riot är ett band som är svårt att få grepp på då de gör lite allt möjligt, går man på en konsert vet man inte om man kommer få se punk eller hiphop eller bli spöad i nyllet. Denna typ av spretighet har jag länge saknat hos andra band och grupper. Att köra ständigt på samma linje är dötråkigt, vem gillar hårdrock varje dag i hela sitt liv? Ibland kanske man vill göra något annat? Därför blir jag extremt uppfriskad av Pussy Riot, och det är även de som inspirerat mig till att släppa in resten av världen i mitt kollektiv Kiss & Bajs. Inga jämförelser mellan mig och Pussy Riot i övrigt, för så tuffa som de är är ingen annan.