Övervakning och avlyssning på nätet

KBR, 2019-05-10

Jag har funderat på det här med avlyssning och övervakning, och de problem och möjligheter detta för med sig i och med teknikens blixtsnabba framfart. Är avlyssning och övervakning så farligt? Hur mycket av alla ondheter som man kan föreställa i sin hjärna görs i den faktiska verkligeheten? Detta är en viktig fråga som inte bör kapas av konspirationsteoretiker, konservativa moralister och annat löst pack.

Ja, om din app ber om att få använda mobilens mikrofon och du säger ja så har de tillgång till att spela in dig när som helst tills du nekar dem. Tekniken för att tränga sig in i ditt liv finns såklart, men hur mycket bryr sig storföretagen faktiskt om just dig? Google analyserar människors beteende i sin sökmotor och använder det för att ge dig bättre resultat, de fattar vad du menar när du skriver fel och de vet vad folk brukar vilja göra. Detta kan i någon mån ses som övervakning på en stor skala, dock verkar den mest leda till en praktisk förenkling i användarens vardag. Har du ett Google-konto har du troligtvis angett ditt namn, ålder och andra personuppgifter som gör det jättelätt för dem att koppla allt du har gjort till just din person. Uppenbarligen är det så att om du lägger ditt liv i internetjättarnas händer så har de med stor sannolikhet tillgång till otroligt mycket information om dig, det är bara det att vi inte vet i hur stor grad de använder det till onda syften.

Facebook blev tidigare avslöjade för att ha sålt användardata till ett företag som styrde Trumps presidentkampanj i USA, vilket nog ses som ett ont syfte av många som inte gillar Donald Trump. Syftet kan även argumenteras för att vara ont av de flesta andra människor också, baserat på sättet det hela utfördes bakom lyckta dörrar utan användarnas godkännande eller vetskap. Vad jag vet så skedde dock inga grova integritetskränkningar mot enskilda personer, vilket vi kanske istället får se i någon framtida integritetsskandal med ett annat, eller samma, företag i huvudrollen.

Jag tror att konspirationteorierna om hur mycket vi övervakas genom mobilen och datorn är överdrivna men inte helt obefogade, på samma sätt som att tro det bästa om vinstdrivande företag och stater är överdrivet naiv. Troligtvis är varken den mest illvilliga tolkningen eller den mest välvilliga tolkningen sann, utan man bör leta någonstans emellan extremerna för att hitta sanningen. Detta tankesätt bör även användas i större utsträckning inom andra frågor då världen sällan är så enkel som man tror och ens tydliga känslor är mer slagkraftiga och underhållande än vad de är sanna.